NIEUW IN 2025! Renovatieaudit
De renovatieaudit verenigingsgebouw geeft je op een snelle en overzichtelijke manier inzicht in het energieverbruik, comfort en mogelijkheden van het gebouw. Je krijgt na afloop een renovatierapport. De renovatieaudit wordt altijd voorafgegaan door de sinds januari 2025 verplichte EPC Niet-Residentieel, en kan gevolgd worden door een renovatiebegeleiding op maat.
Wat is een renovatieaudit verenigingsgebouw?
Dubolimburg helpt verenigingen (jeugd, sport, cultuur) om hun gebouwen energie-efficiënter te maken door middel van kleine beheersbare en concrete acties en maatregelen. Tegelijk maken we werk van sensibilisering van de vereniging en haar leden.
De focus ligt op winst op het vlak van financiën, educatie en milieu. Dit advies én de geadviseerde maatregelen zijn naadloos inpasbaar in het Klimaatactieplan van de gemeente of stad.
Voor wie?
Verenigingsgebouwen (al dan niet in meer of mindere mate eigendom van stad of gemeente) op het grondgebied van de provincie Limburg.
Hoe verloopt een renovatieaudit verenigingsgebouw?
- Opmaak van een (verplichte) EPC voor niet-residentiële gebouwen. Indien dit al voor het gebouw gebeurde, kan vanuit deze EPC NR via een renovatiebezoek een renovatierapport worden opgemaakt. Indien de EPC NR via Dubolimburg werd opgemaakt, is er een toelichting van ongeveer 1 uur voorzien in de prijs.
- Renovatierapport:
Tijdens een plaatsbezoek brengen we de bestaande toestand van een gebouw in kaart. Tegelijk bezorgt de vereniging aan Dubolimburg zoveel mogelijk informatie die nodig is voor een correcte analyse: bestaande plannen, energieverbruiken, informatie over eerdere renovaties…
We beoordelen de algemene staat en energetische kwaliteit van het gebouw. We focussen ook op mogelijke kleine energiebesparende maatregelen, aka het laaghangende fruit met korte terugverdientijd.
In het renovatierapport bekijken we de verschillende renovatiemogelijkheden. We analyseren de gebouwschil (muren, vloeren, dak, buitenschrijnwerk) en we stellen per onderdeel een renovatiescenario voor. Je krijgt verder aanbevelingen voor energiebesparing en het verbeteren van duurzaamheid en comfort. Uiteraard brengen we ook mogelijke asbesthoudende (en te verwijderen) materialen in kaart.
Bij de analyse van de technische installaties nemen we verwarming, waterverbruik, verlichting en elektrische grootverbruikers onder de loep. Ook de mogelijkheden voor de toepassing van hernieuwbare energie worden in het renovatierapport opgenomen.
Tot slot bekijken we het (gebruikers)comfort. Hier ligt de klemtoon op ventilatie, akoestiek, oververhitting, toegankelijkheid, fietsenstallingen,… Belangrijk: we nemen ook klimaattopics mee in het rapport: hemelwater, hitte, groendak-groengevel enz.
Het renovatierapport wordt toegelicht in een gesprek van ongeveer 1 uur, dat in prijs inbegrepen is.
BELANGRIJK: het renovatierapport wordt in heldere, voor iedereen begrijpbare taal geschreven, zodat ook gebouwbeheerders met een minder technisch profiel met het rapport aan de slag kunnen. - Renovatiebegeleiding op maat
Op basis van het renovatierapport kan de vereniging begeleiding aanvragen voor één of meerdere maatregelen: dak-, muur- en vloerisolatie, buitenschrijnwerk, verwarming, koeling, ventilatie, hernieuwbare energie. De begeleiding omvat het voorbereiden van de offertevraag, het aanreiken van betrouwbare uitvoerders of installateurs, het vergelijken van offertes, advies bij de keuze van de meest geschikte uitvoerder en ondersteuning bij het aanvragen van premies en leningen.
ik wil een renovatieaudit verenigingsgebouw aanvragen