Berekening van de CO2-voetafdruk van gebouwen binnenkort verplicht

26 August 24   Bouwsector Overheid Circulair Wetgeving

De Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD), die aan de basis ligt van de huidige EPB-regelgeving, is herzien. De nieuwe versie gaat verder dan de energieprestatie van gebouwen, want ze bevat ook eisen voor de CO2-voetafdruk van gebouwen. Deze uitbreiding van de scope van de EPBD naar de gehele levenscyclus van het gebouw past in de bredere doelstellingen van de EU om klimaatneutraliteit te bereiken en een circulaire economie te bevorderen.

Deze nieuwe richtlijn moet nog worden geïmplementeerd op nationaal niveau (3 gewesten in België), maar wat de koolstofvoetafdruk betreft, legt ze de volgende minimumvereisten op:

  • Vanaf 1 januari 2028: Alle nieuwe gebouwen met een nuttige vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m² moeten hun koolstofvoetafdruk berekenen en vermelden in het energieprestatiecertificaat (EPC). Vanaf 1 januari 2030: Alle nieuwe gebouwen, ongeacht hun omvang, moeten ook aan deze eis voldoen
  • Uiterlijk op 1 januari 2027 moeten de lidstaten een roadmap publiceren en bij de Commissie indienen met de volgende details:
    • De invoering van grenswaarden voor de koolstofvoetafdruk van alle nieuwe gebouwen.
    • De bepaling van doelstellingen voor nieuwe gebouwen vanaf 2030, rekening houdend met een geleidelijke neerwaartse trend en maximale grenswaarden die specifiek zijn voor verschillende klimaatzones en gebouwtypes.

De Europese Commissie zal deze roadmaps beoordelen, meer bepaald de grenswaarden die zijn vastgesteld voor de koolstofvoetafdruk van nieuwe gebouwen. Ze zal ook nagaan of er aanvullende maatregelen nodig zijn om een duurzame bebouwde omgeving te bevorderen.

Wat is de koolstofvoetafdruk?

De koolstofvoetafdruk of life cycle GWP (aardopwarmingsvermogen) van een gebouw beoordeelt de bijdrage van het gebouw aan de opwarming van de aarde gedurende de hele levenscyclus. Deze maatstaf kwantificeert niet alleen de broeikasgasemissies die verband houden met het energieverbruik van het gebouw tijdens de gebruiksfase (verwarming, productie van warm water, enz.), maar ook de emissies die worden gegenereerd door de productie, het transport, de installatie en de verwijdering van de materialen waaruit het gebouw bestaat. De maatstaf wordt uitgedrukt in kgCO2eq/m2 (nuttige vloeroppervlakte). Voor de berekening verwijst de nieuwe EPBD-Richtlijn naar de norm EN 15978 Bijdrage van bouwwerken aan duurzame ontwikkeling - Beoordeling van de milieuprestaties van gebouwen - Berekeningsmethode, en ook naar Level(s), het Europese kader voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen.

Lees hier de nieuwe versie van de EPBD (Engels)

 


Nieuws

Lees verder 07 July 2025
Overheid Particulier Renovatie Wetgeving

Voor verschillende kleinere verbouwingen heb je binnenkort geen omgevingsvergunning meer nodig. We zetten de nieuwigheden even op een rij. Dit zijn handelingen waarvoor in de…

Lees verder 07 July 2025
Bouwsector Overheid Particulier Vakantie

Dubolimburg gaat met vakantie! Onze kantoren zijn gesloten vanaf 28 juli tot en met 15 augustus. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar en uw mails worden gelezen en beantwoord vanaf…

Lees verder 07 July 2025
Bouwsector Overheid Verwarming Studiedag Erfgoed

Erfgoed vraagt een specifieke manier van renoveren, met zowel opportuniteiten als drempels. Acasus, het West-Vlaamse inspiratie- en kenniscentrum voor advies en informatie over …

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.