Renovatieplicht: naar label A in 2050

27 May 24   Overheid Particulier Renovatie EPC

Sinds 2023 werd er een renovatieplicht ingevoerd voor nieuwe eigenaars van een woning met een EPC-label E of F. Die moeten hun woning verplicht renoveren tot minstens label D. En dat binnen de vijf jaar na aankoop. In Vlaanderen gaat het om 38% van alle energieprestatiecertificaten.

Uit cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat het Vlaamse woningpark nog een lange weg te gaan heeft. Amper één op vier woningen in Vlaanderen heeft al een A- of B-label. In Vlaanderen zijn er intussen net meer dan een miljoen woningen met een geldig EPC-label. 26% daarvan heeft een E- of F-label, en 12% een E-label.

Naar label A in 2050

Label D is slechts een eerste tussenstap om onze woningen klimaatneutraal te maken. In 2028, 2025, 2040 en 2045 volgen er een verstrenging. Zo moet je een energieverslindende woning binnen de vijf jaar renoveren naar label C vanaf 2028, naar label B vanaf 2035 en naar label A vanaf 2045. Voor appartementen gelden andere regels: label C vanaf 2028, label B vanaf 2040 en label A vanaf 2045.

EPC-labelpremie

Sinds 2021 kunnen eigenaars van een woning met een E- of F-label een energierenovatiepremie krijgen als ze de woning binnen de vijf jaar renoveren. De zogeheten EPC-labelpremie is enkel geldig voor een woning, woongebouw of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Eigenaars kunnen dat aantonen met een energieprestatiecertificaat dat niet van vóór 2019 dateert. Binnen de vijf jaar na datum van het eerste energieprestatiecertificaat, moet je woning dan minimaal EPC-label C halen. Wooneenheden – lees: appartementen – moeten label B halen.

Zodra je over een EPC-label E of -F beschikt, kan je bij Fluvius de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Binnen de vijf jaar moet je dan een EPC laten opmaken waaruit blijkt dat je woning minstens label C behaalt. Dan pas kan je de premie aanvragen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je terugvinden op welk bedrag je recht hebt. Energieprestatiecertificaten blijven tien jaar geldig.

Bron: Livios

Lees hier het volledige artikel


Nieuws

Lees verder 08 July 2024
Bouwsector Overheid Particulier Vakantie

Dubolimburg gaat met vakantie! Onze kantoren zijn gesloten tussen 22 juli en 9 augustus. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar en uw mails worden gelezen en beantwoord vanaf maandag…

Lees verder 08 July 2024
Bouwsector Overheid Hernieuwbaar Energie Studiedag

Warmtepompen in een stedelijke omgeving brengen zowel unieke kansen als een specifieke problematiek met zich mee. Op woensdag 18 september organiseert ODE Vlaanderen het 17e wa…

Lees verder 27 June 2024
Bouwsector Overheid Particulier Energie Renovatie Wetgeving

Vanaf 1 juli gelden er een aantal regels voor mensen die bouwen of renoveren. De belangrijkste wijzigingen situeren zich op het vlak van het energietarief en de modaliteiten voor…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.