Renovatieplicht: naar label A in 2050

27 May 24   Overheid Particulier Renovatie EPC

Sinds 2023 werd er een renovatieplicht ingevoerd voor nieuwe eigenaars van een woning met een EPC-label E of F. Die moeten hun woning verplicht renoveren tot minstens label D. En dat binnen de vijf jaar na aankoop. In Vlaanderen gaat het om 38% van alle energieprestatiecertificaten.

Uit cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat het Vlaamse woningpark nog een lange weg te gaan heeft. Amper één op vier woningen in Vlaanderen heeft al een A- of B-label. In Vlaanderen zijn er intussen net meer dan een miljoen woningen met een geldig EPC-label. 26% daarvan heeft een E- of F-label, en 12% een E-label.

Naar label A in 2050

Label D is slechts een eerste tussenstap om onze woningen klimaatneutraal te maken. In 2028, 2025, 2040 en 2045 volgen er een verstrenging. Zo moet je een energieverslindende woning binnen de vijf jaar renoveren naar label C vanaf 2028, naar label B vanaf 2035 en naar label A vanaf 2045. Voor appartementen gelden andere regels: label C vanaf 2028, label B vanaf 2040 en label A vanaf 2045.

EPC-labelpremie

Sinds 2021 kunnen eigenaars van een woning met een E- of F-label een energierenovatiepremie krijgen als ze de woning binnen de vijf jaar renoveren. De zogeheten EPC-labelpremie is enkel geldig voor een woning, woongebouw of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Eigenaars kunnen dat aantonen met een energieprestatiecertificaat dat niet van vóór 2019 dateert. Binnen de vijf jaar na datum van het eerste energieprestatiecertificaat, moet je woning dan minimaal EPC-label C halen. Wooneenheden – lees: appartementen – moeten label B halen.

Zodra je over een EPC-label E of -F beschikt, kan je bij Fluvius de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Binnen de vijf jaar moet je dan een EPC laten opmaken waaruit blijkt dat je woning minstens label C behaalt. Dan pas kan je de premie aanvragen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je terugvinden op welk bedrag je recht hebt. Energieprestatiecertificaten blijven tien jaar geldig.

Bron: Livios

Lees hier het volledige artikel


Nieuws

Lees verder 17 June 2024
Bouwsector Financing Premie-subsidie Mijn VerbouwLening

Heeft u een klant die een aanvraag wil indienen voor een Mijn VerbouwLening (MVL) of Mijn VerbouwPremie (MVP)? Dan moet hij stavingsstukken voorleggen om zijn aanvraag te ond…

Lees verder 12 June 2024
Bouwsector Overheid Financing Strategie Studiedag Dubolimburg

OneStopShop (OSS) promotoren en supporters verzamelden op 11 juni 2024 in Brussel om hun kennis te delen en praktijkervaringen uit te wisselen op de eerste EU Peers-ontmoeting. Voor …

Lees verder 03 June 2024
Bouwsector Overheid Groendak-gevel

Platte daken zijn vaak grote, onbenutte oppervlaktes die heel wat potentieel bieden. Bij een klimaatdak staan een multifunctionele en duurzame aanpak centraal. Ze dragen positief…

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.