Lerende netwerksessie: energie besparen door HVAC-optimalisatie

27 September 23   Overheid Techniek Verwarming Koeling

Al onze openbare gebouwen moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Via lerende netwerksessies biedt de provincie Limburg een platform om energie- en klimaatgerelateerde topics en ook vragen en problemen met elkaar te delen. De eerste sessie – onderwerp: HVAC-optimalisatie - vindt plaats op vrijdag 27 oktober (9-13u) in het Provinciehuis (Maaszaal) in Hasselt.

Programma

8u30    Ontvangst
9u00    Inleiding en start lerende netwerksessies Klimaatneutraal gemeentelijk patrimonium
9u15  HVAC-optimalisatie door Johan Baan (Hysopt)
Om de verwarmings- en koelingsinstallaties van gebouwen te optimaliseren, ontwikkelde Hysopt geavanceerde HVAC-berekenings- en simulatiesoftware. Deze software vertrekt van een digital twin en houdt rekening met zowel de regeltechnische als hydraulische kant van jouw specifiek HVAC-systeem. Johan Baan van Hysopt licht toe hoe dit in zijn werk gaat en welke de voordelen zijn. Concrete voorbeelden tonen aan hoe groot die voordelen wel kunnen zijn, ook waar je ze niet verwacht. 

10u30  HVAC-gerelateerde raamovereenkomsten door Olivier Olyslaegers (VEB)
Het VEB (Vlaams Energiebedrijf) ondersteunt gemeenten met hun divers aanbod aan raamovereenkomsten. Tijdens deze sessie lichten ze specifiek de raamovereenkomsten “Regeltechnische optimalisatie”, HVAC en Energiescan toe en gaan ze dieper in op de technisch kanten ervan.

11u30  Hoe problemen oplossen?
Via de “intervisie”-methodiek proberen we cases of problemen waar jij als ambtenaar mee zit en waar je geen resultaten mee boekt, gezamenlijk op te lossen. Deze hoeven niet over HVAC te gaan, maar zijn wel klimaat- of patrimoniumgerelateerd. Heb je nu al een case, dan kun je die bij inschrijving doorgeven of mailen naar sure2050@limburg.be.

12u30    Evaluatie
12u35   Broodjeslunch
13u30   Einde

Inschrijven


Nieuws

Lees verder 12 February 2024
Bouwsector Overheid Financing Particulier Premie-subsidie Appartementen

Sinds 1 februari 2024 is de vernieuwde aanvraagmodule voor Mijn VerbouwPremie online beschikbaar (inloggen met itsme of e-id). Vanaf nu is het voor Verenigingen van MedeEigenaars…

Lees verder 11 February 2024
Overheid Particulier Premie-subsidie

Wie een Mijn VerbouwLening is aangegaan en voor deze werken ook in aanmerking komt voor Mijn VerbouwPremie, kan sinds 1 januari 2024 ook zelf deze premie aanvragen. U moet bij de…

Lees verder 06 February 2024
Bouwsector Aandag

Is succes maakbaar? Wat is er nodig om uit te blinken in je vak? En wat met omstandigheden die je zelf niet in de hand hebt? Tijdens AANDAG op 21 maart 2024 deelt ex-Belgian Cat Ann …

Bekijk alle nieuwsberichten

Uw achtergrond

Om u de juiste informatie op onze website te bezorgen vragen we u uw (professionele) achtergrond op te geven. Zo kunnen we u persoonlijk relevante informatie aanbieden. Indien u dit niet wenst kan u voor de optie "Andere" kiezen.