Nieuw EPC voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2023

29 September 22

Nieuw EPC voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2023 (EPC NR)

Wie zijn kleine niet-residentiële gebouweenheid (horeca- of handelszaak, kantoor, praktijk, B&B, … ) verkoopt of verhuurt, moet sinds 2020 een geldig EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen (kNR) hebben. Sinds 1 april 2022 is een EPC kNR ook verplicht bij verkoop zonder enige vorm van publiciteit. Vanaf 1 januari 2023 komt er eenzelfde verplichting bij voor grote niet-residentiële gebouweenheden. Ook grote niet-residentiële gebouweenheden moeten vanaf dan, bij overdracht (zoals verkoop, erfpacht, opstalrecht, … ) en verhuur, over een EPC beschikken: het EPC voor niet-residentiële gebouwen (‘EPC NR’).

Deze verplichting geldt zowel voor publieke als voor niet-publieke niet-residentiële gebouweenheden.

Algemene EPC plicht voor grote niet-residentiële gebouwen

Het EPC NR bij overdracht en verhuur is een eerste stap richting koolstofneutraliteit. In een volgende stap wordt een algemene EPC-plicht ingevoerd: elke grote niet-residentiële gebouweenheid zal over een geldig EPC voor niet-residentiële gebouwen moeten beschikken, los van overdracht en verhuur.

Deze algemene EPC-plicht wordt stapsgewijs ingevoerd, tussen 2024 en 2026.

Wat met publieke gebouwen?

Publieke gebouwen met een bruto vloeroppervlakte groter dan 250 m² moeten verplicht over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Het voorblad van dit EPC moet op een zichtbare plaats opgehangen worden, om het publiek te tonen hoe energiezuinig het gebouw is.

Tot op vandaag werd deze verplichting ingevuld door de opmaak van een EPC voor publieke gebouwen (EPC Publiek). Binnenkort komt dit EPC te vervallen en zal de verplichting ingevuld moeten worden met het EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR).

Dat betekent dat vanaf 1 januari 2024 elk groot publiek gebouw en elk groot overheidsgebouw over een EPC NR zal moet beschikken. EPC’s Publiek die op dat moment nog geldig zijn, komen te vervallen. Er is een EPC NR nodig om aan de uithangplicht te voldoen.

Voor kleine publieke gebouwen (< of = 500 m²) kan tot uiterlijk 1 januari 2025 een EPC Publiek gebruikt worden om te voldoen aan de uithangplicht, op voorwaarde dat de metingen opgestart zijn voor 1 januari 2023 en dat het EPC Publiek uiterlijk op 1 februari 2024 werd ingediend.

Let op: een EPC Publiek kan nooit gebruikt worden bij overdracht en verhuur! Wordt het grote publieke gebouw in tussentijd (vanaf 1 januari 2023) te koop of te huur gesteld, dan moet vanaf dat moment een EPC NR beschikbaar zijn. Een klein publiek gebouw moet sinds 1 januari 2020 bij verkoop en verhuur over een EPC kNR beschikken.


Nieuws

Lees verder 23 November 2022

Vanaf vandaag (23 november) moet je een asbestattest hebben als je je huis verkoopt. Het is een maatregel om in kaart te brengen waar er precies nog allemaal asbest in zit. Asbest …

Lees verder 16 November 2022

Vlaanderen staat voor een renovatiegolf. Naar schatting heeft 6,8% van de Vlaamse woningen een A-label en bijna 21% een B-label. Iets meer dan 1 op de 4 woningen heeft dus al een A-…

Lees verder 16 November 2022

De gemeente Riemst organiseerde op maandag 14 november een energiebeurs om haar inwoners te helpen tijdens de energiecrisis. De Huisdokter van Dubolimburg tekende present en gaf…

Bekijk alle nieuwsberichten