Het klimaat verandert. We kennen steeds meer droge periodes, afgewisseld met korte hevige momenten van zware regenval. Door de alomtegenwoordige verharding van onze bebouwde omgeving kan het water niet meer gemakkelijk in de bodem dringen. En dat zorgt voor problemen. Tenzij… je slim omspringt met hemelwater.
Laat overtollig regenwater zoveel mogelijk op je eigen perceel infiltreren om het grondwater op peil te houden. Door regenwater te bufferen, vertraag je de afvoer. Je kan het water opslaan in je regenput, een vijver of een bekken. Pas als deze buffer vol is, gaat het water naar een beek, gracht of riool.
Ook een groendak helpt regenwater op te vangen. De planten, het substraat en de draineringslaag nemen 30 tot 50% van het water op. Een deel van het water verdampt en komt terug in de atmosfeer terecht. Bovendien houdt een groendak de kamers eronder koel in de zomermaanden.
Wadi: interessant als optie
Een andere, interessante optie om water te bufferen is een wadi. Wadi staat voor Water Afvoer door Infiltratie. Simpel gezegd is een wadi een poel/kuil in je tuin waar regenwater kan verzamelen en langzaam de grond in sijpelt.
Door een wadi aan te leggen, laat je het regenwater langzaam infiltreren in de grond. Zo maak je je tuin en je omgeving bestand tegen wateroverlast en droogte. Een wadi heeft ook nog andere voordelen:
- Er gaat minder ‘zuiver’ water verloren via het riool bij veel regen
- Je vult het grondwater in je tuin aan
- Je tuin blijft groener
- Je helpt de biodiversiteit een handje: voedsel voor vogels, bijen en kikkers
Wadi’s zijn superklimaatmachines. Ze houden van nat én droog: ze bufferen het regenwater, laten het langzaam infiltreren in de grond en zorgen zo voor een frisgroene tuin, ook in drogere periodes. Bovendien zijn ze prachtig om te zien.
SANNE HEEFT EEN WADI > LEES HIER HAAR BEVINDINGEN